Del 2 – Tro at du klarer det!

 

Woman, Floating, City, Umbrella, Night

For å bli en god skribent er det viktig å skrive godt og presist, men like viktig er det å tro på din egen mestringsevne. Mestringstro og selvtillit er to begrep som hører sammen, for selvtillit handler om nettopp å tro på seg selv og tro at man klarer å gjennomføre det man har lyst til.

Mange av oss går rundt med den knugende følelsen nederst i magen der vi kjenner at vi vil være trygge og modige nok til å sette våre drømmer ut i livet, men vi vet ikke hvordan vi skal få det til. Særlig kvinner er eksperter på å undergrave seg selv, noe som henger tydelig sammen med ”flink pike-syndromet” som mange preges av. For selv om du er flink i jobben eller studiene dine, flink til å gjøre husarbeid, passe barn og generelt er dyktig på ulike områder i livet, så trenger du ikke å føle deg trygg og sikker på deg selv. Du ser for deg at du blir mer selvsikker når du får den riktige utdannelsen, jobb, enebolig, to barn og labrador. Men når du har oppnådd alt dette, så opplever du fremdeles en uro og usikkerhet inni deg. Hvorfor er det slik?

Ofte har det sammenheng med at du ikke føler deg ekte. Du skylder på flaks når du oppnår det du har kjempet for, eller så tenker du at mennesker rundt deg ikke ser hvor dårlig du egentlig er. Selv om du har utvendig suksess, så mangler tiltroen til deg selv. Det er dette selvtillit eller mangel på selvtillit handler om. Har du tro på deg selv, så vet du at om du bestemmer deg for å fullføre et skriveprosjekt, så gjør du alt du kan for å klare det. Du innser at du vil feile utallige ganger, men likevel vil du lykkes til slutt. Nettopp fordi du vet at du vil arbeide hardt for å oppnå det du drømmer om.

Problemet er at mange som tror de har god selvtillit, forveksler dette med å være flink til noe. Bare når de er flinke til noe, kjenner de seg sikre på seg selv. De jobber til og med ekstra mye for å bevise for seg selv at dette er jeg flink til, ergo behersker jeg livet mitt. Men når de får nye utfordringer som virker uoverkommelige, utsetter de heller oppgaven eller sier ganske enkelt ” Dette tror jeg ikke at jeg greier”. Det er så mye lettere å holde seg fast til det kjente, for der er man mye tryggere. Men når man ikke tror på sin egen evne til å utføre en ny oppgave, eller til å starte på det utfordrende prosjektet man egentlig har lyst til å gå inn i, så tror man heller ikke på sin egen vilje til å handle i sitt eget liv. Å ha selvtillit handler om å overvinne den store frykten for å mislykkes og å stole på sin egen målbevissthet.

For å lykkes med dine prosjekter og drømmer, må du derfor tåle å dumme deg ut og godta at du ikke er ekspert til å begynne med. Du må utvide komfort-sonen din og utfordre behovet for å lykkes på første forsøk. Drømmer du om å skrive en bok, så kan du ikke skrive et manus og regne med å se boka utstilt hos bokhandleren i neste måned. Nei, du må øve og øve og oppleve at du skriver skikkelig dårlig, før du etter mange strykninger og omskrivninger ser at skrivingen tar form og at språket utvikler seg i riktig retning. Og først når du har lært deg håndverket skikkelig, og i tillegg har utviklet din egen stemme i boka, vil forlaget være interessert i å samarbeide med deg og gi ut boken din.

Så hvordan skal du opparbeide deg den selvtilliten som trengs for å komme i gang? Du må først og fremst fokusere på læring fremfor prestasjoner. Tenker du at nå må jeg prestere og være flink, blir nedturen mye større når du finner ut at dette kan jeg ikke, dette behersker jeg ikke. Da kan det være fristende å gå tilbake til noe du kan, til gamle oppgaver og rutiner som er trygge og lette å utføre. Da er det mulig at du vil klage på at livet ditt står fast og at du ikke kommer videre. Men hvorfor gjør du ikke det?  Jo, fordi du ikke stoler på din egen vilje og evne til å mestre nye utfordringer. Men dersom du i stedet tenker at du vil skrive den boka, og er innstilt på at det er en læringsprosess, så vil du lettere oppnå drømmen. For da handler det ikke om å prestere og unngå nederlag. Da handler det om å prøve, feile og tillate seg selv å utvikle seg fra å være dårlig til å bli god.

Hvordan vi tenker på målene vi setter oss er avgjørende for at vi skal lykkes. Om vi bestemmer oss for at alt vi gjør er en læringsprosess, hvor utviklingen er det som fører oss ett skritt nærmere målet, vil vi ha kontroll over situasjonen og oppleve at vi mestrer det vi setter oss fore. Et kjent ordtak sier at ingenting er umulig, det umulige tar bare litt lenger tid. Og nettopp det vil man oppleve om man fokuserer på å lære fremfor å prestere.

Det er også noe å tenke på at det er fullstendig menneskelig å være redd for å mislykkes. Men det er ikke fruktbart når frykten lammer deg og hindrer deg i å oppfylle drømmene dine. Ekte selvtillit handler ikke om aldri å være redd, det handler om å tro på at du makter å handle selv om du er redd. At du er redd betyr bare at du har store drømmer som vil føre deg videre i livet.

Det er viljen til å trosse redselen som vil få deg til å fly!

Legg igjen en kommentar